سفارش تبلیغ
صبا ویژن
دو تن به خاطر من تباه شدند : دوستى که از اندازه نگاه نداشت و دشمنى که بغض مرا در دل کاشت . [نهج البلاغه]
صبح سعادت: سربلندی عدالت ابادانی

بنام هستی بخش توانا

بهداشت روان زنان

 

 

مقدمه:به جهت اهمیت وتاثیر مادران  مطالب زیر پیرامون تاثیر بهداشت روان زنان بر سلامت اجتماعی ارائه می شود؛رکن رکین امنیت روانی دراین موقعیت ووضعیت که جامعه درحال گذار از سنت به صنعت یا مدرنیته میباشد زنان ومادران هستند. زن موجودی ظریف،بااحساس وعاطفه قوی است که خداوندمتعال اورا آفرید تابخشی ازباررسالت تعلیم وتربیت جامعه رابردوش گیرد ودرمسیر کمال گام بردارد.خداوندزن که مظهر جمال الهی است راآفریدواورامایه آرامش وسکون همسرقرارداد،تاخانه وخانواده رادرسایه عطوفت ورحمت ومودت ،مایه بقای زندگی گرداند.دین اسلام زن راازجایگاه زن بودنش موردتقدیرقرارمی دهد.علی (ع) به نقل ازپیامبردراین مورد می فرماید"احترام بانوان را پاس نمی داردمگرکسی که بزرگوار وکریم است وبه ایشان اهانت نمی نماید مگرکسی که پست وفرومایه است."وباز درجای دیگر می فرمایند :اگر فرزندتمام عمردرحق مادرش سنگ تمام بگذاردوهمه نوع خدمت و محبت نماید ، به جرات نمی تواند حتی حق یک روززحمت بارداری وی راجبران کند.

     امنیت روانی اعضای خانواده در محیط خانه وجامعه به آسایش وآرامش خانمها مربوط می شود، درجایی به نقل ازامام پارسایان علی (ع)آمده است که دوستی تمام عالم بیرون از محیط خانه برای مردان درصورت فقدان دوستی در منزل بی فایده است وبرعکس دشمنی تمام عالم بیرون درصورت دوستی همسرآزارنده نمی باشد ؛آیاتابحال ازخود پرسیده اید چرا؟ می دانیم بهداشت روان چیزی فراتر از فقدان یا نبود بیماری است .بعد مثبت بهداشت روان که  سازمان بهداشت جهانی روی آن تکیه دارد. در تعریف سلامتی لحاظ شده است (سلامتی یک حالت رفاه فیزیکی  روانی و اجتماعی است نه فقط فقدان بیماری و یا ناتوانی .)ومفهوم بهداشت روان شامل رفاه ذهنی ،احساس خود توانمندی ،کفایت ،درک همبستگی بین نسلی و توانایی تشخیص استعدادهای بالقوه هوشی وعاطفی در خود است . بگونه ای دیگر میتوان گفت : بهداشت روان حالتی از رفاه است که در آن فرد توانایی هایش را باز می شناسد و قادر است با استرسهای معمول زندگی تطابق حاصل کرده از نظر شغلی مفید وسازنده باشد و به عنوان بخشی از جامعه با دیگران مشارکت وهمکاری داشته باشد . بهداشت روان به همه ما مربوط است نه فقط به کسانی که از بیماریهای روانی رنج می برند .

  عوامل موثر بربهداشت روانی  :

بهداشت روانی افراد متاثر از عوامل متعددی است،  اگر چه این عوامل به صورت جداگانه مورد مطالعه قرار می‌گیرند ولی در واقع این موضو  ع چند وجهی متاثر از یکدیگر است. بدین معنی که افراد به علت شرایط محیطی یا عوامل  فردی تعادل و آرامش روحی شان دچار تغییراتی می‌شود و هر چه شدت این عوامل زیادتر  باشد، تاثیر و تهدیدش بیشتر خواهد بود. عواملی همچون : "عدم برآورده شدن نیازهای  اولیه، ناکامی، استرس، یادگیری، مسائل اجتماعی و رسانه های جمعی و... از عمده ترین  تاثیرگذاران بر بهداشت روانی هستند.

سلامتی چیست؟    سلامتی، رفاه و آسایش جسمی، روانی و اجتماعی است و نداشتن بیماری به تنهایی به معنای سلامتی نیست.

سلامت روان یعنی چه؟   تامین و حفظ سلامت روانی، فردی و اجتماعی به طوری که فرد بتواند فعالیت‌های روزمره خود را به خوبی انجام دهد، با افراد خانواده و محیط خود ارتباط مناسب برقرار نماید، و رفتار نامناسب از نظر فرهنگ و جامعه خود نداشته باشد.

ارتقاء سلامت زنان چیست؟    فرایند توانمندسازی زنان به گونه‌ای که زنان بتوانند نه تنها در سلامت خود نقش داشته باشند بلکه باعث افزایش و بهبود آن نیز شوند.

 به عبارت دیگر:

ارتقاء سلامت روان زنان = توانمند سازی زنان

   توانمند سازی زنان فرایندی است که طی آن زنان برای غلبه بر موانع پیشرفتشان ،فعالیت هایی را انجام می‌دهند که باعث تسلط آنها بر تعیین سرنوشتشان می‌شود.

   تامین و ارتقاء سلامت روان زنان نیاز به توجه جدی به سلامت و حقوق زنان دارد.   تامین این سلامتی ابعاد متفاوتی دارد که بخشی به عهده جامعه ، والدین و فرزندان و بخشی به عهده مردان می‌باشد و در این میان نقش مردان در ارتقاء سلامت روان زنان از اهمیت خاص و چشمگیری برخوردار می‌باشد. نقش مادری زن اگر به خوبی مورد توجه قرارگیرد زن را درجایگاهی بسیار بالاتر و موثرتر از مرد درجامعه انسانی قرار می دهد ، اما تفکر مادی به گونه ای در به ابتذال کشاندن زنان تلاش نموده که این موجود متعالی امروز به بازیچه ای در دستان هوس بازان شیطان صفت تبدیل شده است . با تاسف و شرمساری باید گفت که در دنیای مدرن ، تجارت زنان و دختران پس از مواد مخدر از سوداور ترین انواع قاچاق به شمار می آید .

مقام زن به ویژه نقش مادری او در پیشگاه خداوند و اولیای دین بسیار بلند و ارزشمند است . پیامبر گرامی (ص) می فرماید : (بهشت زیر پای مادران است) ودر جای دیگر می فرماید : (هنگامی که زن بار دارمی شود ، همانند روزه دار شب زنده دار است که با جان و مال خود ، در راه خدا جهاد می کند .) آنگاه که قرآن در صدد احترام پدر و مادر بر می آیدبه دو بیان از آنها یاد می کند در یک بیان تعبیر به والدین کرده و هر دو را مورد احترام و تکریم قرار می دهد . ولی در بیان اختصاصی ، به تکریمی خاص از مادر می پردازد . جالب انکه این سخن حضرت حق ، تذکر یک وظیفه اختصاصی را بیان می کند ، بلکه بیانی حق شناسانه و تشکر آمیز   از زن ، به عنوان مادر است . این تشکر اختصاصی حضرت حق از زن در برابر مرد ، نشان از تکریم مادر بودن و بزرگی منزلت وی دربارگاه قدس الهی است . به راستی میان آنچه در نگاه اسلام از مقام و منزلت زن دیده می شود با آنچه تفکر مادی گرای مغرب زمین به ارمغان آورده تفاوت بسیاردارد .


کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط محمد امین جلیلوند 90/7/12:: 5:15 عصر     |     () نظر